Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Καλή περιήγηση

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΚΡΑΤΑΣ

Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Γυμνασίου Ακράτας

Εσωτερικός Κανονισμός Γυμνασίου Ακράτας (Δ.Α.Ι) & Μνημόνιο Ενεργειών

Εσωτερικός Κανονισμός Γυμνασίου Ακράτας (Δ.Α.Ι) & Μνημόνιο Ενεργειών για τη διαχείριση πυρκαγιών, ακραίων καιρικών φαινομένων, τεχνολογικών καταστροφών και ΧΒΡΠ περιστατικών

pdf buttonΈγγραφο

Ο καιρός στην Ακράτα

Το Γυμνάσιο ιδρύθηκε και λειτούργησε το σχολικό έτος 1921-22 και αποτέλεσε το εκπαιδευτικό κέντρο της Ανατολικής Αιγιαλείας και της Δυτικής Κορινθίας (από το Διακοφτό ως τη Λυκοποριά με την ενδοχώρα τους), αφού ήταν το μόνο Γυμνάσιο ανάμεσα στο Αίγιο και στο Κιάτο.Στα πρώτα 10 χρόνια της λειτουργίας του στεγάστηκε σε ιδιωτικά κτίσματα, κοντά στο διδακτήριο του ελληνικού σχολείου. Από το σχολικό έτος 1931-32 συνεχίζει τη λειτουργία του στο σημερινό κτίριο, που έγινε με κοινοτική –στο μεγαλύτερο ποσοστό- δαπάνη. Με τη μεταρρύθμιση του 1929, το Γυμνάσιο Ακράτας γίνεται εξατάξιο, (καταργήθηκε το ελληνικό σχολείο). Το 1964 με τη νέα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση (κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου – Γεν. Δ/ντής Παιδείας Ευ. Παπανούτσος), η Μέση Εκπαίδευση διχοτομείται και το Γυμνάσιο Ακράτας λειτουργεί με τριτάξιο Γυμνάσιο και τριτάξιο Λύκειο.

Αρχιτέκτονας του Γυμνασίου Ακράτας είναι ο Χρύσανθος Γεωργίου Κανελλόπουλος (1869-1946). Σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου της Αθήνας κι έχει στο ενεργητικό του πλούσια κατασκευαστική δράση, κυρίως ναών. Πρόκειται για λιθόκτιστο κτίριο, στεγασμένο με ξύλινη τετράκλινη στέγη, καλυμμένη με κεραμίδια Ρωμαϊκού τύπου. Η πρόσοψη του διαμορφώνεται συμμετρικά στον κατακόρυφο άξονα συμμετρίας και γίνεται ευρεία χρήση μορφολογικών στοιχείων νεοβυζαντίζουσας τεχνοτροπίας, σύμφωνα με το «κίνημα επιστροφής στις ρίζες» που επικράτησε και στην αρχιτεκτονική την περίοδο του μεσοπολέμου. Τοκτίριο αρχικά περιλάμβανε έξι μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας, μια μεγάλη αίθουσα που στεγάζει τα γραφεία των καθηγητών, δυο γραφεία,εκ των οποίων είναι του γυμνασιάρχη,μια μεγάλη αποθήκη και τους απαραίτητους κοινόχρηστους χώρους.Τις χρονιές 1997 και 1998 πραγματοποιήθηκε η ανακαίνιση του κτιρίου του γυμνασίου με την προσθήκη της κεραμοσκεπούς στέγης και των νέων αιθουσών στο γυμνάσιο (αίθουσα διδασκαλίας ηλεκτρονικών υπολογιστών, το λεβητοστάσιο και μια μικρή αίθουσα που λειτουργεί ως κυλικείο).

Πηγές :
Τάσος Μιχ. Γεωργαντόπουλος, "Ίδρυση και εξέλιξη της Ακράτας", Αθήνα 2001
Σπύρος Τομαράς, Πτυχιακή Εργασία "Το Γυμνάσιο της Ακράτας", ΑΤΕΙ Πειραιά-Τμήμα Πολιτικών

Copyright © 2024 High School Rights Reserved.